Surinaamse hamburger met peper en zuur

Er bestaan al zo verschrikkelijk veel hamburger recepten dat het moeilijk is om een nieuw en origineel recept te bedenken. Maar ik denk dat het mij toch gelukt is om een recept samen te stellen wat uniek en dicht bij mijzelf ligt (Surinaams obviously)!

Je moet wel een beetje van pittig houden want anders kan je nu beter stoppen met lezen. Ik kom regelmatig bij Tjin’s in de van Woustraat om een broodje gehakt met peper en zuur te eten. HEEEERLIJK!!! Op dat bewuste broodje is deze super lekkere hamburger geïnspireerd.

Je kan uiteraard hamburgers met de hand maken. Maar net als ik zijn de meeste mannen nogal lui aangelegd. Dus heb ik voor dit recept een hamburgerpers gebruikt om de perfecte hamburger te maken. Een groot voordeel is ook dat je lekkere schone handen hebt in plaats van vettige handen die je moet wassen met afwasmiddel om weer enigszins schone handen te krijgen… (#frustratie) Daarnaast is het natuurlijk ook super cool om met professionele horeca apparatuur te werken!

INGREDIENTEN
(2 hamburgers)

HAMBURGER:

– 400 gr rundergehakt
– 2 el ketjap manis
– 1 tl tomatenpuree
– 1 tl gemalen komijn
– 1 teen knoflook, uitgeperst
– zout

BEREIDEN:

– 2 witte bolletjes
zoutzuur van komkommer
– zoetzuur van rode ui (gebruik hetzelfde recept als voor de komkommer)
– 1 flinke tl piccalilly peper
– 4 plakken cheddar cheese
– gesmolten boter
– 1 el olie

EXTRA:

– 1 madame jeanette peper
– sate prikker
hamburgerpers

HOW TO:

1. Meng alle ingrediënten voor de hamburger goed door elkaar en vorm mooie gehaktballen met je handen van ongeveer 100gr. Laat ze vervolgens rusten in de koelkast.

2. Snijdt de broodjes horizontaal door en besmeer de binnenkanten met gesmolten boter. Doe nu met de boterde kanten in een koekenpan en laat goudbruin worden op middelhoog vuur.

3. Pers de hamburgers in een hamburgerpers of sla de ballen goed plat met je handen.

4. Zet een grote koekenpan op het vuur en voeg de olie toe. Laat goed heet worden en bak vervolgens de hamburgers aan een kant goed bruin voor ongeveer 2 min. Keer de hamburgers om en beleg iedere hamburger met een plakje cheddar cheese. Doe nu een deksel op de pan een laat 2 min. bakken.

5. Leg nu een hamburger op de onderste laag van het broodje een leg hier een aantal snippers zoetzuur van rode ui op. Leg hier nog een hamburger bovenop en beleg deze met een aantal plakken zoetzuur van komkommer. Besmeer de bovenste laag van het broodje met flink wat piccalilly peper.

Ik koop mijn piccalilly peper altijd bij Tjin’s in de van Woustraat. Maar je kan deze ook heel makkelijk zelf maken door een Surinaamse peper fijn te stampen in een vijzel en toevoegen aan de piccalilly.

6. Maak de hamburger nu af door er een sate prikker doorheen te steken en blaker een rode peper op het gasfornuis ter decoratie. Oh ja, een ijskoud Parbo biertje mag natuurlijk niet ontbreken!

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.