Brioche Eggs Benedict

Wie kent dit inmiddels legendarische ontbijt/brunch recept niet? Eggs Benedict is de droom van iedere man die wakker wordt met een houten kop, droge mond en trek in een vette hap. Niet dat dit recept per se vet te noemen is. Maar het vervult zeker wel die behoefte!

Ik vind het zelf nog steeds zeer lastig om English muffins te kopen. Tot dusver nog nergens in Amsterdam tegen gekomen… Het klassieke recept wordt namelijk bereidt met deze ‘muffins’. Mijn variant maak ik met dikke sneden brioche brood. De zoetige smaak van het brood combineert bijzonder goed met zuur/ziltige van de Hollandaise saus en het romige van de gepocheerde eieren.

INGREDIENTEN
(1 pers)

– 1 groot ei
– 2 eigeel
– plak brioche brood van 3 cm dik
– 2 el azijn
– 1 el witte wijn azijn
– 100 gr gesmolten boter
– zout/peper

HOW TO:

1. Begin met het roosteren van het brioche brood in een hete koekenpan. Rooster beide kanten goudbruin, haal uit de pan en plaats vast op een bord.

2. Zet een pan water op het vuur en breng deze aan de kook. Zodra het water kook zet je het vuur laag en mag er 1 el azijn bij.

3. Breek een ei in een glas, roer met een lepel in de pan met water zodat er een draaikolk ontstaat.

4. Voeg nu langzaam het ei in het glas aan het water toe. Probeer deze in het midden van de draaikolk te plaatsen zodat het eiwit mooi om het eigeel heen vouwt. Laat het ei 3 minuten op laag vuur staan totdat het eiwit is gestold.

5. Begin met de Hollandaise saus. Zet een pan op de laagste pit op laag vuur, doe de eigeel in de pan en druppel nu langzaam de boter erbij. Blijf de saus kloppen en zorgen dat je geleidelijk de boter in een straaltje aan het eigeel toevoegt. Doe vervolgens 1 el azijn en 1 el witte wijn azijn bij de saus. Klop deze goed door tot er een lobbige saus ontstaat die nog wel lopend is. Maak af met zout naar smaak.

6. Laat het gepocheerde ei uitlekken op een stukje keukenpapier. Leg het op het brioche broodje en giet hier rijkelijk de Hollandaise saus overheen.

7. Maak af met wat saus en peper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.