Rendang van oma

Rendang, wie kent dit Indische klassieke gerecht niet? Stoofvlees in kokosmelk… Mmmmmmmmmmm! Een typisch gerecht dat elke Indische oma zomaar zou kunnen maken op een zondagmiddag als de kinderen en kleinkinderen op bezoek komen. Rendang is een typisch feel good gerecht waar menig man (en vrouw) zijn vingers bij aflikt.

Belangrijk bij het bereiden van rendang is dat je ruimschoots de tijd neemt en geduldig blijft wachten. Behandel je ingredi├źnten met wat T L C (tender, love, care).

INGREDIENTEN:
(3 a 4 pers)

– 10 kemirinoten
– 2 uien, fijngehakt
– 3 tenen knoflook, fijngehakt
– stuk gember van 4 cm, fijngehakt
– stuk verse laos van 4 cm
– 2 rawits of rode peper, in ringetjes
– 2 el gemalen koriander
– 2 el kaneelpoeder
– 1 el gemalen komijn
– 1 el gemalen kukurma
– 4 kruidnagels, fijngestampt
– 2 steranijs
– 1 kilo rundersukade, in stukken gesneden
– 2 blikken kokosmelk van 400 ml
– 2 stengels citroengras
– 2 kaneelstokjes
– 4 verse kafir limoen blaadjes
– 2 verse salam blaadjes
– 2 el tamarindepasta
– 50 gram santen (blok kokos)
– 100 gram gemalen kokos
– zout
– zonnebloemolie om in te bakken

HOW TO:

1. Verwarm de oven voor op 175C. Rooster de kemirinoten als de oven op temperatuur is, ongeveer 10 minuten. Maak een boemboe door de de uien, knoflook, gember, laos, rawits/rode peper, koriander, kaneel, komijn, kukurma, kemirinoten en kruidnagel te vermalen in een keukenmachine.

2. Verhit zonnebloemolie in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin het vlees rondom aan tot het mooi bruin is. Doe dit in batches, als je te veel vlees in de pan doet, wordt het niet goed bruin. Zet het vlees apart.

3. Verhit nog wat olie in dezelfde pan en fruit hier de boemboe in aan tot deze geurig is, ongeveer 2 minuten. Wel goed blijven roeren zodat het niet aanbrandt. Doe het vlees terug in de pan en voeg kokosmelk toe, vul in leeg blikje kokosmelk met water en voeg toe aan het geheel.

4. Kneus de stengels citroengras door er met iets zwaar op te slaan en leg er vervolgens een knoop in en voeg toe aan de pan, samen met de kaneelstokjes, kafir limoen blaadjes, salam blaadjes, steranijs en tamarinde. Breng op smaak met zout, niet te veel, je kunt dit later altijd nog toevoegen. Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur laag zodat het zachtjes pruttelt. Laat de rendang nu 2 tot 4 uur zonder deksel opstaan, tot het helemaal droog is gekookt. Als het te snel droog kookt kan je wat water toevoegen, zodat het niet aanbakt. En natuurlijk af en toe roeren.

5. Snijd de santen en voeg deze toe aan de rendang blijf roeren zodat het mooi smelt. De santen fungeert als een klont boter die zorgt voor een romige en rijke smaak. Doe de geraspte kokos in een droge koekenpan en draai deze op middelhoog vuur. Blijf de kokos goed roeren tot deze goudbruin is. Voeg de kokos toe aan de rendang en laat nog ongeveer 10 minuten sudderen.

6. Proef de rendang en breng eventueel op smaak met zout. Het vlees moet iets uit elkaar vallen als je je vork er in steekt, maar niet zo ver door zijn dat het echt draadjesvlees is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.