Streetfood tour in Vietnam

Afgelopen zomer hadden wij besloten om een rondreis te maken door Vietnam. Een land dat ontzettend veel heeft moeten doorstaan. Desalniettemin zijn de mensen altijd vrolijk en is het eten er overheerlijk.

Helaas wordt deze Aziatische culinaire parel nog weleens vergeten omdat Vietnam het altijd moet opnemen tegen buurland Thailand. Thailand staat inmiddels wereldwijd bekend om zijn smaakvolle keuken. Wij kennen Vietnam vooral van de bekende loempia’s terwijl in Vietnam onze variant van de loempia zelden voorkomt.

Er is zoveel te ontdekken op culinair gebied en met name binnen de streetfood cultuur dat wij in Hanoi op ontdekkingstocht zijn gegaan. Hanoi is uitermate druk te noemen en dan druk ik mij nog zacht uit. Het is een wirwar van scooters, auto’s, motoren, tuktuk’s, fietser, voetgangers, wilde dieren enzovoorts. Overal waar je kijkt gebeurt er wel iets. En overal waar je kijkt staat er wel een eetkarretje of iets dergelijks.

Dus waar moet je beginnen? Wij hebben ons tegen een paar Dong (Vietnamese valuta) door Amy, onze streetfood guide laten leiden door een doolhof van streetfood karretjes.

We zijn begonnen bij een tentje dat bekend staan om zijn Bun Cha. Bun Cha is een noodle soep met een soort gegrilde kebab en desgewenst afwerkt met verse kruiden. Dit eerste gerecht was meteen een schot in de roos! De frisse, verse kruiden in combinatie met de kebab is een match made in heaven.

buncha

Vervolgens zijn we door gegaan naar het volgende etablissement. Ditmaal een restaurant dat in de wijde omgeving gekend is om zijn gefrituurde specialiteiten. Na flink wat smalle trappetjes te hebben beklommen kwamen wij uit in de eetzaal. De eetzaal had veel weg van een plaatselijke huiskamer. Toen kwam al snel het eten, een soort van loempia’s gevuld met allerhande schaal en schelpdieren en een dipsaus. Dit was absoluut niet mijn favoriet…

gefrituurdnam

Onderweg naar de volgende eetgelegenheid hield onze tourguide Amy vol enthousiasme en luidkeels een dame staande die volgens haar het lekkerste streetfood gerecht in Hanoi verkoopt. Bo Bia, wederom een loempia achtig gerecht wat verse langs de kant van weg in elkaar werd gedraaid. Een rijstvelletje met geraspte kokos, honing en zwarte sesamzaadjes. Een verassing en een ware traktatie, verrukkelijk!!!

biahoi

Inmiddels was mijn buik al goed gevuld maar het einde van de tour was nog lang niet in zicht. Wij kregen bij het volgende tentje namelijk weer een noodle soep voorgeschoteld. Nu met een soort van gevulde deegballetjes en kleine verse limoentjes ernaast. De naam is mij helaas ontgaan maar dat komt waarschijnlijk omdat ik deze noodle soep ook niet heel lekker vond.

bun

Tijdens onze route naar de volgende pitstop vroeg Amy mij of ik weleens hond had gegeten. NEE NATUURLIJK NIET! Was volmondig mijn antwoord op haar ogenschijnlijk volstrekt normale vraag. Wij hadden namelijk de kans om nu sate van hond te proberen. Wij hebben de spreekwoordelijke joker ingezet. Dus zijn wij doorgegaan naar een restaurantje dat alleen maar Vietnamese desserts serveert. Een soort pudding met fruit en een jam achtige saus. Super lekker maar na een paar happen ben je er wel klaar mee.

dessertnam

Nu was het tijd voor Vietnamese ei koffie en Banh Mi. Ja ei koffie, koffie met opgeklopt eigeel en veel suiker. Vietnam staat bekend om zijn koffie cultuur en deze variant maakt daar onderdeel van uit. Banh Mi is een overblijfsel van de Fransen, een baguette met pate of een andere vorm van vlees. De Vietnamezen hebben daar ingelegde wortel, komkommer en koriander aan toegevoegd. Inmiddels is dit broodje wereldwijd gekend en dat is ook niet zo gek want wie vindt zo’n combinatie nou niet lekker?

banhmi

Mijn buik stond op ontploffen en gelukkig was het einde inzicht. Ik hou van eten maar zoveel eten kan zelfs ik niet aan. Om de avond af te sluiten trakteerde Amy ons op een verse gebrouwen biertje genaamd Bia Hoi. De lokale cafeetjes brouwen hun bier veelal zelf. Een Bia Hoi koop je voor omgerekend ongeveer 15 cent. Zoals je je wellicht kan voorstellen hebben wij nog lang nagenoten met de nodige biertjes in de hand.

Mocht je binnenkort in Hanoi zijn is deze streetfood tour een absolute aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.