Penang curry

Penang curry is anders dan alle andere curry’s die Thailand rijk is. Penang curry komt namelijk oorspronkelijk uit Maleisië. En om precies te zien van het eiland Penang. Penang wordt in Maleisië gezien als culinaire hoofdstad. Deze curry is zo goed dat het de naam van deze culinaire hoofdstad mag dragen.

Penang curry is overgewaaid naar Thailand en de Thai hebben dit gerecht naar eigen hand gezet. Wat kenmerkend is voor Penang curry is dat deze dikker en een stuk zouter is dan alle andere curry’s. Wat ik een ontzettend lekkere toevoeging vind is Thaise erwt aubergine. Ze lijken op doperwten maar smaken totaal anders. Absoluut niet naar aubergine, maar eerder een tikkeltje bitter en licht peperig. Het fijne is dat ze lekker knapperig blijven en zorgen voor een extra dimensie aan de curry.

Ik heb in deze curry gekozen voor kip. Maar je kan ook kiezen voor dunne reepjes rundvlees, varkensvlees of garnalen.

INGREDIENTEN:
(2 pers)

– 300 gr kipfilet, in blokjes
– 2 el Penang curry pasta, Mae Ploy*
– 1 el tamarinde pasta*
– 1 el vissaus
– 4 kaffir limoen blaadjes*
– 1 blik kokosmelk, Aroy-D* (minimaal 4 uur koud gezet in ijskast)**
– 1 limoen
– 1 rode peper
– 1 el palmsuiker*
– 2-3 el zonnebloemolie
– 150 gr basmati rijst
– handjevol Thaise erwt aubergine*

* Te koop bij de toko
** Door de kokosmelk te koelen zorg je er voor dat de kokosroom zich van het water gaat scheiden. Voor deze dikke curry heb je enkel de kokosroom nodig.

HOW TO:

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Rol twee kaffir limoen blaadjes op als een sigaar en snijd vervolgens in hele fijne reepjes. Dit dient als garnering.

3. Snijd de rode peper in hele fijne ringen en zet apart. Dit dient als garnering.

4. Zet een wok met de olie op hoog vuur en voeg de curry pasta toe. Bak de pasta 2 tot 3 minuten al roerend in de wok.

5. Schep met een lepel de kokosroom uit het blik en voeg toe aan de wok. Roer goed door zodat de curry pasta oplost in de kokosroom.

6. Voeg nu de kip, Thaise erwt aubergine, tamarinde pasta, vissaus, palmsuiker en de overige twee kaffir limoen blaadjes toe.

7. Zet het vuur nu laag en laat de curry ongeveer 8 tot 10 minuten koken. Blijf roeren en check na 8 minuten of de kip gaar is. Als je tussentijds merkt dat de curry te dik is voeg je een klein beetje water van de kokosmelk toe. Het is nu belangrijk om goed te proeven. De curry moet in balans zijn. Het mag wat aan de zoute kant zijn, niet te zoet en een tikkeltje zurig. Als je de curry graag wat zouter wil voeg je wat meer vissaus toe, voor een zoetere smaak meer palmsuiker en voor een zuurdere smaak meer tamarinde pasta of een beetje limoensap.

8. Als de curry goed op smaakt is schep je deze over de rijst in een diep bord op en garneer met de dunne reepjes kaffir limoenblad en de rode peper ringetjes.


Thaise erwt aubergine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *